Scris de 5:43 pm Călătorii Views: 2

Sfaturi de călătorie. Excursia într-o țară străină începe din aeroportul țării tale

În momentul în care călătorim cu avionul trebuie să știm mai multe lucruri decât în cazul unei călătorii cu trenul sau autocarul, deoarece se fac mai multe verificări și există mai multe reguli.

Până la venirea pandemiei, numărul de zboruri cu avionul cunoscuse o creștere exponențială, în ultimii ani. Acum, creșterea s-a reluat, chiar dacă nu a ajuns la nivelul din 2019. Românii nu fac excepție și se bucură de libertatea căpătată acum 33 ani, la Revoluția din Decembrie 1989, de a călători în lume, în special în Europa.

Cei care nu au mai zburat de mulți ani sau nu au mai făcut-o niciodată trebuie să știe mai multe lucruri despre zborul cu avionul, în special atunci când vine vorba de zboruri internaționale.

În primul rând, pe lângă bilet, este nevoie de cartea de identitate, când zburăm în Europa, sau de pașaport, atunci când zburăm în alte țări.

Dacă avem și unul sau mai mulți minori cu noi, apar și alte reguli. În cazul în care nu sunt ambii părinți cu copilul, însoțitorul are nevoie de un acord avizat de un notar dat de părintele care lipsește sau de ambii părinți, dacă nu este niciunul dintre aceștia. În plus, este nevoie și de cazierul judiciar al persoanei însoțitoare.

Când este cel mai bine să facem check-in

Cei care își doresc anumite locuri pot face check-in încă în momentul achiziționării biletului sau până în ultimele 48 de ore înaintea zborului (se poate și ulterior, dar este probabil ca foarte multe locuri să fie deja rezervate în acel moment).

Cele mai comode locuri sunt cele de pe primele două rânduri, unde spațiul este mai mare. Urmează locurile de la geam, pentru că mulți își doresc să vadă decolarea și aterizarea, dar și alte panorame spectaculoase. De reținut că, în această situație, sunt de evitat locurile situate chiar deasupra aripilor (dacă avionul are 180 de locuri, cu 30 de rânduri, este vorba de rândurile 14, 15 și 16).

Locurile la geam sunt A și F, în timp ce spre culoar sunt C și D (în cazul avioanelor cu 6 locuri pe fiecare rând). Cei mai mulți evită locul din mijloc, care nu le dă nici posibilitatea să se miște liber pe culoar și nici o vizibilitate atât de bună pe geam ca în cazul locului de la fereastră.

Rezervarea unui loc anume costă întotdeauna suplimentar. Cei care nu vor să plătească pot face check-in în ultimele 48 de ore și să aleagă locurile aleatoriu. În cazul în care au copii, minorii vor avea locuri lângă adulții care îi însoțesc.

Sosirea la aeroport

La aeroport este bine să ajungeți cu cel puțin două ore înainte de ora decolării. Cei care vin cu mașina este bine să facă rezervare la una din parcările private din Otopeni, dacă nu vor să plătească sume importante în parcarea aeroportului.

Porțile de acces spre avion se închid cu 30 de minute înainte de decolare, iar drumul de la intrarea în aeroport până la poarta de îmbarcare presupune mai multe controale, care pot dura destul de mult.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close